Болки в гърба и кръста
Може да е нещо повече от добре познатите крампи ..
 
Може би е започнала без дори да разберете. Може би изведнъж изникна от нищото. Каквото и да е, имате болка в гърба и кръста. Но защо? Откъде дойде? И трябва ли да се притеснявате?
 
Всички сме запознати с болката, поради натъртвания или други външни наранявания, но вътрешната болка е малко по-смущаваща, тъй като често е трудно да се открие причината. Болката е начинът, по който тялото ви алармира, че нещо не е наред.
 
Болката в кръста или в корема са най-често срещаните оплаквания,и това са едни от редовните причини за посещенията в спешните отделения на болниците.
 
 
Ако изпитвате болка в гърба, проследете болката и вижте първоизточника й. Боли ли повече когато седите или лежите?
Когато вдишвате и издишвате? Ако забележите, че болката е силна и утежнява дори придвижването ви, незабавно потърсете медицинска помощ.
 
 
 
 
Ето няколко неща, които може да причиняват тази непоносима болка в кръста и гърба:
 
 
Газове и запек
Най-честата причина за болката в кръста и гърба е това, което сте яли или пили, колкото и странно да звучи.
 
Газовете или запекът обикновено са най-голямата фалшива тревога, когато става въпрос за болка в гърба, кръста и корема. Обикновено болките при газовете и запек могат да бъдат идентифицирани по тяхната непоследователност: болката може да дойде и да си отиде, тя ще се промени в зависимост от това как позиционирате тялото си. Газовете и болките при запек трябва да отшумят в рамките на един час или малко след изхождането.
 
 
Синдром на раздразнените черва
 
Синдромът на раздразненото черво или т.нар „IBS“ е често срещано състояние, което засяга дебелото черво, причинявайки спазми.
Случаите на IBS могат да варират от леки до тежки. Фактори като храна, стрес и хормонален дисбаланс могат да предизвикат IBS, причинявайки симптоми като спазми, болка, подуване на корема, диария и запек.
 
Ако имате симптоми на IBS, говорете с личния си лекар. Те могат да диагностицират дали имате IBS и да предпишат адекватно лечение според състоянието ви.
 
 
Камъни
 
Камъните могат да се появят и в бъбреците или жлъчния ви мехур. Камъните в бъбреците представляват отлагания на сол и минерали, които могат да се образуват и втвърдят в бъбреците ви. Камъните в жлъчката са отлагания, направени от холестерол и жлъчка.
 
Камъните в бъбреците и камъните в жлъчката могат да причинят мъчителна болка. Бъбречните камъни могат да се излекуват по естествен начин с правилно назначено лечение, но в по-тежки случаи може да се наложи операция.
 
 
Апендицит
 
Една от най-сериозните причини за болки в корема е апендицитът. Апендицитът или т.нар „инфекция на апендикса“,  може да бъде животозастрашаващо състояние. Апендицитът се счита за спешна медицинска интервенция, а отстраняването на апендикса е необходима операция при много хора.
 
Ако забележите болка (особено от дясната страна на гърба и кръста), треска, повръщане и загуба на апетит, потърсете спешна медицинска помощ.
 

 

 

Автор: Web Lekari

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment